Moiseiul turistic

februarie 6, 2014 at 11:37 am

[alpine-phototile-for-tumblr src=”user” uid=”moiseiulturistic.tumblr.com” imgl=”tumblr” style=”floor” row=”4″ size=”240″ num=”4″ align=”center” max=”100″]

Trasee turistice din Moisei

septembrie 24, 2013 at 6:14 pm

dsc_0328Fără îndoială, plimbarea este printre cele mai bune căi de a cunoaşte regiunea, până şi pentru faptul că ospitalitatea oamenilor reprezintă frumuseţea locului însuşi. Distanţele dintre sate sunt mici, doar de câţiva kilometri, iar posibilitatea întâlnirii unor oameni cumsecade este asigurată.

Cu toate acestea, este aproape imposibil de descris bine orice călătorie din afara rutelor oficiale, având în vedere viteza diferită de mers a fiecăruia, schimbarea naturii odată cu schimbarea anotimpului, schimbarea timpului, marcajele putând fi ascunse odată cu creşterea vegetaţiei.

Există mai multe trasee turistice zona Moisei.

 

Trasee turistice posibile în zona Moisei şi Parcul Naţional Munţii Rodnei

 

1. Călare de la Moisei la Poiana cu narcise de pe Masivul Saca în cursul săptămânii

Plecare din Moisei spre Rodna călare, însoţiţi de un ghid ecvestru pe traseul Valea Secii – Poiana cu Narcise – Izvorul Roşu – Valea Secii. Sosirea la ora 17 00 la Cabana Valea Secii (Valea Vinului). Durata programului1 zi, din care 4-5 ore călare; Este un traseu cu grad mediu de dificultate

2. Călare la Poiana cu narcise de pe Masivul Saca în weekend

Traseu cu grad mediu de dificultate; Perioadamai – iunie pentru observaţii narcise, iar pentru observaţii peisaj, floră, faună perioada iunie – octombrie

3. Plimbare călare în localitatea Moisei

Plimbare călare pentru turiştii fără experienţă în practicarea turismului ecvestru, în jurul localităţii

4. Drumeţie o zi de la Moisei la Ineu şi Lacul Lala

Traseu cu grad ridicat de dificultate; Perioadaiunie – octombrie

5. Drumeţie de o zi de la Moisei la Ineu

Traseu cu grad ridicat de dificultate

6. Drumeţie de la Moisei la Cascada Cailor – Lacul Ştiol

Plecare, însoţiţi de un ghid turistic pe traseul Moisei – Cascada Cailor – Şaua Ştiol – Lacul Ştiol – Moisei; traseu cu grad mediu de dificultate

 

Sursa articolului: Moisei-vatră de istorie, cultură și spiritualitate a Țării Maramureșului

Momente importante din istoria Moiseiului

septembrie 8, 2013 at 7:17 pm

 

dsc_0649 (1)Moiseiul și moiseienii au participat la toate momentele importante din istoria județului și a țării, dovedindu-și de fiecare dată patriotismul, curajul și onoarea.

Moiseienii au luat parte,alături de alți maramureșeni, la bătălia cu tătarii din Moldova, din 1345. Bătălia este câștigată, iar toți vitejii sunt ridicați la rang de nobili. Tot ca răsplată pentru vitejia mai multor familii, au fost înființate composesoratele.

Moiseienii au făcut parte și din celebra armată de sumane negre a lui Matei Corvin.

La 1553 Moiseiul era stăpânit de familia Coman și Tomoiagă, veniți din Vișeu de Mijloc cu câte 44 nume, Ivașcu 9, Lușca 16, Gasztalya 17, Dancszl 9 și Szyima 3.

In 1773 a trecut prin Moisei împăratul Iosif al II-lea, mergând la Borșa. Regele Ferdinand a trecut prin Moisei, la 21 iulie 1923, privind cu ochiul său de botanist masivul Pietrosul și celelalte împrejurimi.

Academicianul Ștefan Pascu arată că Moiseiul a avut conducător un voievod. Dacă voievodul era șeful cnejilor, înseamnă că un moiseian vrednic a fost ales voievod peste cnejii din Moisei sau pe mai multe sate.

Mihai, fiul voievodului Ștefan de Dolha, în 1450 se judecă cu cnejii din Săliștea de Sus pentru satul Moisei.

Simion Szaplonczay scria bistrițenilor din Moisei, la 3 iunie 1658, întrebându-i ce nădejde putea lega de sfânta pace și că poartă frică de hoțiile de la marginea Moldovei și Poloniei.

În anul 1700, Stoica convoacă un sobor la Moisei „pentru colectarea dajdiei, judecarea proceselor în apel și pentru examinarea preoților cu privire la cunoștințele lor în legătură cu sfintele taine, căci cei mai mulți dintre ei erau neștiutori de carte”

În 1650, Popa Lupu din Moisei avizează Bistrița că din cauza omătului mare nu a putut să meargă cu oile la muntele lor.

În 1672, boierii din Maramureș poftesc călugării din Putna la sfințirea Mănăstirii Moisei, afiliată Putnei, iar egumenul Sava din Putna cere Bistriței pașaport pentru doi călugări, care fiind trimiși să asiste la sfințirea Mănăstirii Moisei, nu pot să se reîntoarcă pe drumul pe care au mers din cauza omătului.

Totuși, bisericile maramureșene, ba chiar și Mănăstirea Moisei, cumpărau în tot acest timp (1647-1690) un impresionant număr de cărți bisericești slavone, precum și antimise rusești.

La ultima invazie a tătarilor, aceștia s-au retras pe Iza și de acolo la Borșa, fiind învinși în locul numit Preluca tătarilor. Legenda spune că un aport decisiv la victorie l-a avut un fecior al Moiseiului, care, la Podul Cisla, i-a sfătuit pe tătari să meargă pe Vișeuț, nu pe Cisla. Acolo, borșenii, conduși de Alexandru Lupu, i-au strivit, lăsând copacii peste ei. Dacă alegeau celălalt drum, istoria ar fi fost alta. În drumul spre Preluca tătarilor, năvălitorii au distrus mai multe biserici, printre care și cele două biserici din Moisei: Biserica de sus, a Vlongenilor, și Biserica de jos, a Pop Comăneștilor.

Mănăstirea Moisei cumpără în 1727 un Antologhion „în zilele Măriei Sale luminatul Domn Mihai Rakoviță”, iar în 1745 cumpără un triod „în zilele Măriei Sale luminatului Domn Nicolae Voievod (Mavrocordat)”.

Un Vasile Hojda din Maramureș (probabil din Moisei) cutreieră satele de pe Valea Someșului, pictând între altele biserica din Ilva Leșu, unde în 1785 compune un pomelnic al ctitorilor, scris în roșu și cu meșteșug, care se păstrează în Muzeul Grăniceresc din Năsăud, precum și un sfânt.

În anul 1912 , noul departament a fost reprezentat, prin Dr. Iuga, la serbările „Astrei”, ținute în 27-28 august la Blaj, la care a fost reprezentată și Asociațiunea prin Dr. V. Chindriș, iar poporul și clerul maramureșean, întrunit la Moisei, a expediat o telegramă de adeziune.

dsc_0664Moiseienii au participat și la primul război mondial și 12 dintre ei au căzut pe front: Tomoiagă Ioan Călbău, Coman Vasile a Luchii, Tomoiagă Ștefan Vasoc, Tomoiagă Ioan Ștepuțanu, Bozga Toader, Bozga Nicolae, Fluțar Vasile, Coman Ioan, Tomoiagă Gheorghe, Tomoiagă Ștefan, Tomoiagă Ioan și Ganea Grigore.

În 1918, fruntașii comunei participă, la Vișeu de Sus, la alegerea delagaților pentru Marea Unire de la Alba Iulia.

Între 1943-1944 au fost aduși din Ardealul ocupat românii în detașamentele de muncă forțată, care au construit cazemate de beton armat, triunghiuri de ciment care au fost puse la bifurcații ca să nu poată trece mașinile și tancurile. De asemenea, s-au construit porți de fier la intrarea dinspre Borșa, la Pecijna, Răscrucile Vechi, dincolo de calea ferată și la Izvorul Negru. Moiseiul era a doua linie de front, prima fiind Prislopul. 

*Informații preluate din volumul Moisei, vatră de cultură tradiții și spiritualitate/ hearth of culture, traditions and spirituality/ foyer de la culture, des traditions et de la spiritualite, Publicație culturală apărută cu spijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), Moisei, 2011

Sfântă Mărie Mare 2013. Galerie foto

august 15, 2013 at 5:01 pm

 Nu lăsa, Măicuță,

Să pierim pe cale

Căci noi suntem fiii

Lacrimilor Tale…

[scrollGallery id=12]

Cu cântare de mărire/ Plecăm azi la Mănăstire

august 15, 2013 at 6:06 am

dsc_0102-jpgCa în fiecare an, 15 august, Adormirea Maicii Domnului, reprezintă momentul în care procesiunile de pe Văile Izei și Vișeului invadează spațiul sfânt al Mănăstirii Moisei, pentru a aduce slavă Fecioarei Maria. Unice în Europa, prosesiile de la Moisei sunt un patrimoniu al umanității.

 

AICI găsiți un filmuleț de anul trecut de la Sfânta Mărie.